Äänestämättömyys on helpompaa kuin äänestäminen


Miration tekemän Äänestämättömyys- tutkimuksen (Eurovaalit 2014) mukaan ihmiset jättävät äänestämättä, koska kokevat äänestämisestä saadut hyödyt äänestämisen haittoja pienemmiksi. Tyypillisesti ihmiset äänestävät, koska kokevat äänestämisen kansalaisvelvollisuutena tai he haluavat vaikuttaa asioihin ja uskovat äänestämisellä olevan merkitystä. Jos usko näihin äänestämisen hyötyihin horjuu, äänestäminen jää helposti väliin. Äänestämisestä nimittäin koetaan olevan merkittävästi haittoja eli kustannuksia. Jopa yli 70% niistä, jotka jättivät äänestämättä eurovaaleissa 2014 kokivat merkittävästi haittaa siitä, että ehdokasvalinta vaatii paljon aikaa ja vaivaa. Myös äänestysreissu sinänsä koetaan aikaavieväksi, kalliiksi ja hankalaksi.

Mitä äänestäminen maksaa

Yli puolet niistä, jotka eivät äänestäneet Eurovaaleissa pelkäsivät katuvansa valintaansa, jos äänestäisivät. Äänestyspäätösten katumisen riski onkin melko suuri. Vaikka etukäteen perehtyisikin ehdokkaisiin, he voivat valinnan jälkeen muuttaa mieltään, käyttäytyä nolosti tai liittoutua vääränlaisten ihmisten kanssa. Monet ihmiset haluaisivat myös olla voittajan puolella ja heitä harmittaa, jos ovat äänestäneet hävinneitä.

Äänestämisen riskit ja äänestyspäätöksen tekemisen hankaluus korostuu, jos ei oikein tiedä mitä parlamenttiedustajat tekevät tai jos EU-politiikka ei kertakaikkiaan kiinnosta. Erot niiden välillä, jotka aikovat äänestää ja jotka eivät aio, ovat suuret. Mitä enemmän ihmiset tietävät EU:sta, parlamentista ja ovat kiinnostuneet politiikasta sitä todennäköisemmin he äänestävät.


Äänestämättömyyden syyt


Osa ihmisistä jättää äänestämättä periaatteen vuoksi, tai koska eivät halua tukea ketään ehdokasta. Äänestämättäjättäminen on kannanotto asioiden nykytilaan tai hoitoon. 

(Tämä kirjoitus mukaili Miration lehdistötiedotetta 18.5.2014, josta julkaistu juttu mm.  Nykypäivässä)

Huom. Blogia on päivitetty 11.1.2024 lisäämällä tekoälyn tekemä kuva alkuun. 




Kommentit