perjantai 27. maaliskuuta 2015

Äänestämisen kokeminen kansalaisvelvollisuutena


Äänestäminen ei Suomessa ole mitenkään pakollista. Ihmiset voivat ihan vapaasti valita käyvätkö äänestämässä vai eivät. Joissain maissa on äänestyspakko, eli äänestämättömyydestä seuraa sanktioita. Vaikka Suomessa on vapaus olla äänestämättä, monet ihmiset kokevat moraaliseksi velvollisuudekseen äänestää. Toisin sanoen 62% suomalaista kokee, että äänestäminen on kansalaisvelvollisuus.

Äänestämisen kokeminen kansalaisvelvollisuutena

Äänestämisen kokeminen kansalaisvelvollisuutena on kaikkein eniten äänestysaikeisiin (äänestää/ei äänestä) vaikuttava asia. Velvollisuus vaikutti Eurovaaleissa 2014 (korrelaatio äänestysaikeiden kanssa 0,64**) vielä enemmän kuin aikomus äänestää Eduskuntavaaleissa 2015 (korrelaatio äänestysaikeiden kanssa 0,51**). Ehkäpä ihmisten on vaikeampi motivoitua äänestämään kaukaisiksi koetuissa eurovaaleissa kuin eduskuntavaaleissa, jolloin velvollisuus painaa enemmän äänestyspäätöksissä. Alla olevasta kuviosta näkee selvästi, että mitä enemmän äänestäminen koetaan kansalaisvelvollisuudeksi, sitä todennäköisemmin ihmiset äänestävät.Väitteen muotoilu oikeudeksi tai velvollisuudeksi ei juurikaan vaikuttanut tuloksiin: kun ihmisiltä kysyttiin kuinka paljon äänestämisen kokeminen oikeutena tai velvollisuutena vaikutti heidän päätökseensä äänestää Eurovaaleissa 2014, ei muotoilulla ollut suurta merkitystä:

Koen äänestämisen oikeutenani
Koen äänestämisen kansalaisvelvollisuutena
Ei vaikuttanut
6 %
9 %
Vaikutti vähän
26 %
30 %
Vaikutti paljon
67 %
61 %

 PS. Vaalimuusan nettisivuilta löydät tietoa tehdyistä tutkimuksista ja tutkimustuloksia esitellään tässä Vaalimuusa-blogissa sekä Youtubessa Vaalimuusan kanavalla. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti