Ovatko vaalilupaukset oikeita lupauksia, suuntaa-antavia tahtotiloja vai aivan hölynpölyä?


Suuri on ehdokkaista pohtii vaalilupauksia ja mainostaa niiden avulla. Lupaillaan vaikuttaa moneen asiaan, muutoksia ja joskus jopa tähtiä taivaalta. Osa ehdokkaista kertoo, ettei aio luvata mitään. Käytännössä monen vaalilupauksen pitäminen on vaikeaa, koska politiikassa edes enemmistöpuolueen edustaja ei yksinään päätä mitään. Eikä päätä puoluekaan. Kompromisseja pitää tehdä ensin puolueen sisällä ja sitten poliittisten liittolaisten kesken. Oppositiopuolueen on hyvin vaikeaa pitää minkäänlaisia lupauksia, koska heillä ei ole valtaa päättää oikein mistään. Mediakin kirjoittaa vaalilupauksista ennen vaaleja melko toteavaan sävyyn, harvoin niitä epäillään ennakkoon. Melko harvoin media vaatii jälkikäteenkään ketään tilille lupauksistaan, muutamia herkullisia poikkeuksia lukuunottamatta.

Tutkin nettikyselyssä sitä, miten äänestäjät suhtautuvat vaalilupauksiin. Uskotaanko niitä kritiikittömästi, vai ajatellaanko niiden olevan jonkinlaisia tahtotiloja vai täyttä hölynpölyä? Nettikyselyyn on tähän mennessä vastannut 274 vastaajaa.

Tarvitseeko vaalilupaukset pitää


Vaalilupaukset ovat äänestäjille selvästi merkityksellisiä ja niihin uskotaan, vaikkakin äänestäjillä on sen verran ”vaalilupausten lukutaitoa”, että harva ajattelee niiden olevan kirjaimellisesti lupausten kaltaisia, enemmänkin tahtotiloja ja pyrkimyksiä, joihin ehdokas sitoutuu.

On kiinnostavaa, että naiset ja miehet suhtautuvat vaalilupauksiin samalla tavalla. Ikäryhmissäkään ei suuria eroja ollut. Nuoret ja eläkeläiset kaikkein optimistisimpia ja keski-ikäiset pessimistisempiä vaalilupausten suhteen. Koulutus lisää uskoa poliitikkoihin ja heidän pyrkimyksiinsä:

Koulutus ja vaalilupaus

Huom. Tätä blogia on päivitetty 11.1.2024 lisäämällä tekoälyn tekemän kuvan "vaalilupauksista". Kuvassa poliitikko lupailee mahdottomia asioita. 



Kommentit