torstai 8. kesäkuuta 2017

Kiinnostava Perussuomalaisten puheenjohtajavaali


Kysyin osana Miration tekemää Kuntavaalit 2017 – tutkimusta kiinnostaako äänestäjiä Perussuomalaisten puheenjohtajan valinta ja jos kiinnostaa, niin kenen toivoo tulevan valituksi. Asia kiinnostaa noin joka toista suomalaista. Julkisuudessa eniten spekuloiduista nimistä eli Halla-Ahosta ja Terhosta kysyttiin toivooko heidän voittavan vai jonkun muun. Suurin osa ei osannut nimetä suosikkiaan, niistä jotka nimesivät, Terho oli selvästi Halla-Ahoa toivotumpi vaihtoehto. Eräs vastaaja spekuloi tähän tyyliin: ”Terho on vakaa ja varma, Halla-Aho tuo väriä ja vipinää kuin jännityselokuvissa”.

Avoimissa kommenteissa toivottiin jotain naisehdokasta (Tiina Elovaara ja Maria Lohela mainittiin), esimerkiksi tähän tyyliin ”Vähiten sekopään, joku kiihkoton, olisko naisista joku?”. Tai sitten melko radikaalisti jotain sellaista vaihtoehtoa, joka hajottaisi koko puolueen. ”Jonkun, jonka ansiosta koko puolue hajoaisi”Ei liene yllättävää, että kiinnostus Perussuomalaisten puheenjohtajan valintaa kohtaan on suurempi niiden vastaajien joukossa, jotka äänestivät (58% kiinnostunut), kuin niiden joukossa, jotka eivät äänestäneet (32% kiinnostunut). Sen sijaan on mielenkiintoista, että ne ihmiset, jotka eivät äänestäneet pitivät Halla-Ahoa Terhoa parempana vaihtoehtona. (13% toivoo Halla-Ahon voittoa ja 3% Terhon).

Kiinnostus vaaleja kohtaan on suurinta perussuomalaisten kannattajien keskuudessa (ei liene yllätys). Toiseksi eniten kiinnostuneita on keskustalaisten ja SDP:n kannattajissa. Kaikissa muissa puolueissa toivotan Terhon voittoa, mutta perussuomalaiset kannattajat, jotka kyselyyn olivat vastanneet toivoivat Halla-Ahon voittoa. Tätä tulosta ei kuitenkaan voi käyttää vaalituloksen ennustamiseen sillä 1) kyselyyn vastanneita perussuomalaisten kannattajia on aika vähän (virhemarginaali on suuri), 2)  vastaajat eivät välttämättä ole puolueen jäseniä (sanoivat äänestävänsä sitä) ja vielä 3) tästä Kuntavaalikyselystä on jo vierähtänyt jonkin verran aikaa. Voinemme kuitenkin todeta, että Halla-Aho lienee suositumpi puolueen sisällä kuin sen ulkopuolella.  

 PS. Vaalimuusan nettisivuilta löydät tietoa tehdyistä tutkimuksista ja tutkimustuloksia esitellään tässä Vaalimuusa-blogissa sekä Youtubessa Vaalimuusan kanavalla. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti