Mitä enemmän uskoo äänestämisen vaikutuksiin, sitä todennäköisemmin äänestää

Enimmäkseen me äänestämme vaikuttaaksemme asioihin. Me haluamme vaikuttaa omaan talouteemme, yhteiskunnan talouteen, yhteiskunnan oikeudenmukaisuuteen, ympäristöön sekä moniin muihin meille tärkeisiin asioihin. Osa äänestäjistä uskoo vakaasti äänestämisen vaikutuksiin, osa on tämän suhteen epäileväisempi. Äänestämisen vaikutuksia voi joskus olla vaikeaa hahmottaa. Yksittäisellä äänellä on harvoin vaikutusta edes siihen kuka tulee valituksi, saati siihen, mikä puolue saa enemmistön eduskunnassa. Se, millä on merkitystä, on yhteenlaskettujen äänten summa. Vaikutamme yhdessä siihen ketkä tulevat valituiksi ja millaisia viestejä lähetämme valinnoillamme päättäjille. Osa ihmisistä tosin ajattelee silti, ettei omasta äänestä ole hyötyä edes osana suurempaa äänisummaa, koska heidän mielestään ei juurikaan ole väliä sillä, keitä tulee valituksi. He uskovat kaikkien poliitikkojen olevan samanlaisia ja ettei äänestämisellä kuitenkaan ole merkitystä.  

Se kuinka paljon uskoo äänestämisen merkitykseen, vaikuttaa hyvin vahvasti siihen käykö äänestämässä vai ei. Mitä enemmän uskoo, sitä todennäköisemmin äänestää. On erittäin kiinnostavaa, että usko äänestämisen merkitykseen on erilaista eri puolueiden äänestäjien keskuudessa. Kokoomuksen, vihreiden ja SDP:n kannattajat uskovat eniten äänestämisen vaikutuksiin ja perussuomalaisten vähiten.[i]

 


 

Lähde: Vaalimuusan tietopankki https://miratio.fi/vaalimuusan-tutkimukset/

 



[i] Vaalimuusan tietopankin mukaan: Mitä enemmän uskoo äänestämisen vaikutuksiin, sitä todennäköisemmin äänestää kokoomusta (korrelaatio 0.17**) tai vihreitä (0.12**). Mitä vähemmän uskoo äänestämisen vaikutuksiin, sitä todennäköisemmin äänestää perussuomalaisia (-0.13**). Muut korrelaatiot eivät olleet tilastollisesti merkitseviä.

 

Puoluevalintaa olen mitannut skaalamuuttujalla: En varmasti äänestä kyseistä puoluetta, en luultavasti äänestä, en osaa sanoa, harkitsen vähän, harkitsen paljon, äänestin jo kyseistä puoluetta. 

 




Kommentit