Miten konservatiivien ja liberaalien arvot poikkeavat toisistaan Yhdysvalloissa?


Kaikilla on varmaan mielipide siitä, miten ihmisten pitäisi elää. Tyypillisesti kun tästä aiheesta keskustellaan, huomataan ihmisten jakaantuvan kahteen ryhmään: Osan mielestä on jokaisen oma asia, miten elää, ja osa taas kaipaa yhteisiä sääntöjä. Yhdysvalloissa liberaalit kuuluvat ensimmäiseen ryhmään. He inhoavat kaikenlaisia sääntöjä ja pitävät tärkeänä, että kaikilla ihmisillä on samanlaiset oikeudet, riippumatta sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, syntyperästä tai uskonnosta. Liberaalit pyrkivät ensisijaisesti edistämään yksilönvapauksia.

 

Sen sijaan konservatiivit haluavat säilyttää asiat ennallaan. He hellivät perinteitä ja perinteisiä arvoja. He uskovat heteronormatiiviseen ydinperheeseen ja haluavat, että ihmisten seksuaali-identiteetit ovat selkeitä, sellaisia kuin ennen. Heitä ärsyttää muutosta vaativat aatteet, kuten feminismi, ja vähemmistöjen oikeuksiin liittyvät teemat. Konservatiivit inhoavat sitä, että yhteiskunta muuttuu, ja vielä enemmän sitä, että he itse joutuvat muuttumaan sen mukana. He ovat huolissaan siitä, että muutokset tapahtuvat liian nopeasti. Turvallisuushakuisina ihmisinä he haluavat mahdollisten muutosten olevan asteittaisia ja hallittuja. 

 

Amerikassa demokraatit edustavat liberaaleja ja republikaanit konservatiiveja. Tyypillisesti konservatiivit ja liberaalit eivät ymmärrä toisiaan. Konservatiivit ovat sitä mieltä, että liberaalit ovat sinisilmäisiä hihhuleita ja liberaalit taas pitävät konservatiiveja itsekeskeisinä jäykkiksinä. Kykenemättömyys ymmärtää toisiaan johtuu siitä, että liberaaleilla ja konservatiiveilla on toisistaan poikkeavat arvot. Jonathan Haidt kertoo kirjassaan, The Righteous Mind, kartoittaneensa tutkimusryhmänsä kanssa perusteellisesti ihmisten arvoja ja moraalikäsityksiä. Tutkimuksessa kuvattiin ihmisten aivoja fMRI-laitteella heidän tehdessään moraalisia päätöksiä. Huomattiin, että moraaliset pohdinnat tapahtuvat aivojen tunneälyalueilla. Toisin sanoen moraaliset arviointimme perustuvat lähes pelkästään tunteeseen. Teemme näitä arvioita aivan välittömästi, vaistomaisesti

 

Moraalin kulmakivet

 

Jonathan Haidtin mukaan ihmisillä on kuusi moraalin kulmakiveä (Moral foundations). Nämä ovat selkeitä sisäisiä tuntemuksia oikeasta ja väärästä. Tarkastelemalla moraalin kulmakiviä paljastuu kiinnostavia eroja konservatiivien ja liberaalien arvoista. Konservatiiveille kaikki kuusi moraalin kulmakiveä ovat tärkeitä ja liberaaleille vain kolme. Tämän vuoksi konservatiivit ovat liberaaleja useammin moraalisesti närkästyneitä erilaisista asioista. Arvot myös tarkoittavat konservatiiveille ja liberaaleille eri asioita. 

 

Tutkijat ovat huomanneet, että arvojen lisäksi konservatiiveja ja liberaaleja erottaa toisistaan kyky sietää monimutkaista maailmaa ja keskeneräisyyttä. Konservatiiveille on tyypillistä tarve s
aattaa asiat loppuun ja saada niille jokin lopullinen päätös (need for closure).
  He pelkäävät uusia asioita, tuntevat vastenmielisyyttä epäselvyyttä kohtaan ja haluavat saada asiat järjestykseen. Liberaalit taas suosivat avoimuutta ja pyrkivät välttämään lopullisia määrittelyjä. Ei haittaa, jos asiat ovat kesken ja kehitteillä. Uudet ajatukset kehkeytyvät pikkuhiljaa ja tulevaisuus on täynnä kartoittamattomia mahdollisuuksia.

Erilaiset arvot näkyvät muun muassa suhtautumisessa ilmastonmuutokseen

 

Yhdysvalloissa ilmastonmuutoskeskustelu (niin kuin suunnilleen kaikki muukin keskustelu) on politisoitunut. Demokraatit haluavat järeämpiä keinoja ilmastonmuutoksen torjuntaan ja republikaanit vastustavat niitä. David Frum kertoo kirjassaan Trumpocalypse, miten ilmastonmuutoksen kieltämisestä on tullut keskeinen voima amerikkalaisessa konservatismissa. Heidän argumenteissaan sitä joko ei tapahdu lainkaan tai jos tapahtuu, niin ainakaan se ei joudu ihmisistä. Ja jos se johtuisikin ihmisistä, niin siitä puhuminen on ihan turhaa, koska sille ei kuitenkaan mitään voi. Aiheesta keskusteleminen nostattaa valtavaa aggressiota, varsinkin, jos nuoret ottavat sen esiin. Amerikkalaiset setämiehet eivät kestä, että heitä syyllistetään muovipillillä juomisesta tai isoilla autoilla ajamisesta.  On ärsyttävää, että heitä katsotaan alaspäin. Eikä sitä tee ainoastaan teini-ikäiset ruotsalaiset Greta Thunbergit, vaan myös omat lapset katsovat heitä kuin he olisivat jotain haitallisia fossiileja. 

 

Kun mietimme toimenpiteitä, millä voisimme hidastaa ilmastonmuutosta, törmäämme usein vastustukseen. Ihmiset eivät halua muuttaa elämäntapaansa. Erityisesti konservatiivit puolustavat raivokkaasti tietynlaista elämäntapaa. Halutaan säilyttää isot autot, grillijuhlat, uima-altaat, vihreä nurmikko, ilmastointi ja muut mukavuudet. Hellitään nostalgisesti ajatusta amerikkalaisesta elämäntavasta ja uskotaan Trumpin ”Make America great again”‑sloganiin. Mikään aihe ei ärsytä yhtä paljon kuin ilmasto.  Konservatiivit ajattelevat, että heidän pitäisi olla vallassa ja kirjoittaa säännöt. Sen sijaan heille kerrotaan, että he ovat piittaamattomia, väärässä ja tappavat planeettamme. Se on loukkaavaa ja täysin sietämätöntä. Tämän takia he rakastivat Trumpia, joka ei myöskään piitannut ilmastonmuutoksesta, tai ei ainakaan ajatellut, että sille pitäisi mitään tehdä. Trump näytti kaikille, kuka on pomo. Eikä hänkään pitänyt mistään määräilevistä hippitiedemiehistä, jotka vielä kaiken lisäksi todennäköisesti ajoivat fillarilla töihin.

 

Liberaalit taas ajattelevat, että kaikista tulee pitää huolta, eikä pelkästään omasta porukasta. Tässä kohtaa se tarkoittaa myös tulevia sukupolvia. He haluavat tehdä kaikkensa, jotta maailma olisi parempi paikka elää myös heille.

 

Tästä aiheesta ja paljon muustakin voit lukea lisää Satunnainen Äänestäjä-kirjasta. https://miratio.fi/satunnainen/

 




Kommentit