Mitä on ”Liquid Democracy” ja miten se innostaa äänestäjiä osallistumaan demokratiaan?



Äänestämättömyys nähdään usein suurena ongelmana. Julkisuudessa puhutaan äänestämättömistä nukkuvien puolueena tai laiskoina ihmisinä. Puheenvuoroista paistaa äänestäjien ylemmyyden tunto. En itse allekirjoita tätä näkemystä äänestämättömistä. Enimmäkseen kyse ei ole laiskuudesta tai siitä, että jotenkin nukkuisi vaalien ohi. Tutkimukseni mukaan useimmiten äänestämättömyydessä on kyse siitä, että on liian vaikeaa valita ehdokasta (Satunnainen Äänestäjä, s. 27). Tämän takia onkin hyvä tarkastella erilaisia demokraattisia innovaatioita, kuten nestemäistä demokratiaa, jotka helpottavat demokratiaan osallistumista. 

 

Nestemäisellä demokratialla (Liquid democracy) tarkoitetaan sellaista systeemiä, missä äänivallan voi ulkoistaa jollekin hyväksi katsomalleen tyypille. Nestemäisessä demokratiassa äänestäjät voivat äänestää suoraan tietyistä asioista tai valtuuttaa toisen henkilön äänestämään puolestaan. Tällöin kaikki voivat vaikuttaa, vaikka eivät jaksaisikaan perehtyä vaaliteemoihin. Jos äänestäjät eivät osaa tai halua päättää itse, he voivat yksinkertaisesti vain antaa toisen henkilön äänestämään puolestaan. Äänivallan siirto on tilapäinen ja se voidaan perua milloin tahansa. Systeemissä on hyvää se, että se mahdollistaa äänien siirtämisen sellaisille henkilöille, jotka ovat perehtyneet asioihin huolella. 




 

Niille äänestäjille, jotka vielä muistavat ennen vanhaan Suomessa presidentinvaaleissa käytetyn valitsijamiessysteemin, tämä nestemäinen demokratia saattaa kuulostaa tutulta. Kyse on kuitenkin eri asiasta, sillä nestemäinen demokratia antaa äänestäjille mahdollisuuden delegoida äänensä kysymyskohtaisesti tai äänestää itse silloin kun haluaa. Valitsijamiessysteemissä äänestäjien vaikutusvalta oli rajoittunut valitsijamiesten valintaan, joilla päätösvalta oli kussakin vaalissa lopullinen.

 

Nestemäinen demokratia voisi innostaa uusia yhteiseen ihmisiä osallistumaan päätöksentekoon, vaikka heillä olisi aiemmin ollut vaikeuksia tehdä äänestysvalintoja. Olisi periaatteessa hienoa saada ihmiset osallistumaan laajasti demokratiaan. Kuitenkin, myös nestemäisessä demokratiassa on haasteita. Suurin ongelma on vallan mahdollinen kasaantuminen muutamille ihmisille. Jos moni kansalainen luottaa yhteen ja samaan tyyppiin, on mahdollista, että tuo kansalainen saa kohtuuttoman paljon valtaa. Jos täten yksittäisten ihmisten valta kasvaa liikaa, alttius lahjonnallekin kasvaa. Systeemi voi siis johtaa epätasaiseen edustukseen ja päätöksenteon keskittymiseen aktiivisimpien ja joviaalimpien tyyppien käsiin. 

 

Haasteista huolimatta nestemäistä demokratiaa on jo kokeiltu käytännössä eri puolilla maailmaa. Erityisesti piraattipuolueet ovat innostuneet siitäEsimerkiksi Saksan piraattipuolue on käyttänyt nestemäisen demokratian periaatteita sisäisessä päätöksenteossaan. Se käyttää LiquidFeedback – nimistä alustaa jäsentensä mielipiteiden keräämiseen ja päätöksentekoon. Jäsenillä on mahdollisuus valtuuttaa toisiaan äänestämään tietyistä asioista. Sveitsissä jotkut kunnat ovat käyttäneet osallistavaa budjetointia, missä asukkaat voivat äänestää suoraan tai delegoida äänensä toisilleen. Tämä mahdollistaa suoran kansalaisosallistumisen päätöksentekoon ja tekee prosessista avoimemman.

 

Vaikka nestemäinen demokratia ei ole täydellinen ratkaisu äänestämättömyyden ongelmaan, se voi tarjota mielenkiintoisen mallin tulevaisuuden poliittisille järjestelmille.

 

Lähteet: 

 

Nestemäisen demokratian määritelmä ja nestemäisen demokratian käyttö piraattipuolueissa: 

 

Blum, Christian, and Christina Isabel Zuber. "Liquid democracy: Potentials, problems, and perspectives." Journal of political philosophy 24.2 (2016): 162-182.

 

Nestemäisen demokratian ongelmat ja erityisesti vallan kasaantuminen tietyille ihmisille: 

 

Gölz, Paul, et al. "The fluid mechanics of liquid democracy." ACM Transactions on Economics and Computation 9.4 (2021): 1-39.

Kommentit