Äänestämättömyyden syyt vaihtelevat iän mukaan

Äänestäjät ovat hyvin kirjava joukko ihmisiä. Yksi tapa tarkastella näitä eroja on tarkastella eroja iän mukaan. Meillä on nuoria äänestäjiä, jotka pääsevät ensimmäistä kertaa käyttämään äänioikeuttaan, ruuhkavuosiaan eläviä nuoria aikuisia, keski-ikäisiä ja jo eläkkeelle jääneitä äänestäjiä. Elämäntilanteet vaihtelevat suuresti, eikä siis ole mikään ihme, että myös suhde äänestämiseen vaihtelee.

Kun tarkastellaan syitä miksi jättää äänestämättä ja potentiaalisen äänestäjän ikää[i], kaikkein silmiinpistävin ero on, että vanhemmilla ihmisillä on huomattavasti enemmän syitä olla äänestämättä kuin nuorilla. Lieneekö syynä tarve perustella omaa päätöstään? Mitä vanhempi äänestämättäjättävä henkilö on sitä enemmän hän sanoo äänestämättömyyden olevan kannanotto asioiden nykytilaan/hoitoon (korrelaatio iän kanssa 0.35**). Tämä on kiinnostava ilmiö ja saattaisi kertoa kyllästymisestä ja kyynisyydestä. Erot ovat suuria:

Mitä vanhempi ihminen on, sitä enemmän äänestäminen koetaan kannanottona nykytilaan

Vanhemmat ihmiset jättävät myös äänestämättä periaatteen vuoksi (korrelaatio iän kanssa 0.19**) tai koska ei halua tukea ketään ehdokasta (0.19**)  tai puoluetta (0.23**). Vanhemmat ihmiset pitävät myös ehdokkaita liian samanlaisina ja kokevat, että äänestyspäätöksenteko on hankalaa.


Tutkimus: äänestyspäätöksenteon vaikeus riippuu äänestäjän iästä

Erot eivät kuitenkaan ole suuria, sillä kaikkien ikäryhmien kohdalla äänestyspäätöksen hankaluus on ykkössyy olla äänestämättä. Muut syyt sitten vaihtelevatkin jonkin verran. Kuviossa tärkeimmät syyt olla äänestämättä alle 20-vuotialla ja yli 60-vuotiailla.


Nuoret eivät ehdi äänestää ja vanhemmat ovat kyynisiä (tutkimus)




PS. Vaalimuusan nettisivuilta löydät tietoa tehdyistä tutkimuksista ja tutkimustuloksia esitellään tässä Vaalimuusa-blogissa sekä Youtubessa Vaalimuusan kanavalla. 

[i] Lähde: Vaalimuusan tutkimustietopankki. Dataa useista vaaleista, katso tarkemmin tästä.

Kommentit