Vaalikoneiden luotettavuus testissä: Case eduskuntavaalit 2015



Tein pienimuotoisen vaalikonetestin viime eduskuntavaaleissa (2015). Vastasin 10 vaalikoneeseen[i] mahdollisimman huolellisesti ja valitsin alueeksi Uudenmaan vaalipiirin, jossa äänestän. Vaalikoneet suosittelivat minulle erinäisiä ehdokkaita, joiden arvot olivat mahdollisimman lähellä omiani. Kiinnostavaa näissä suosituksissa oli se, miten erilaisia ehdokkaita eri vaalikoneista nousi. Ykkössuositukseksi nousi yhteensä viiden eri puolueen ehdokkaita! Tämä yhden vastaajan vastauksiin perustuva testi ei toki ole hirveän luotettava, mutta kiinnostava se oli. Testi lisäsi huoltani vaalikoneiden kasvavasta vallasta.

Koska en halua tässä paljastaa suosikkipuolueitani vaihdoin puolueiden nimien tilalle symboliksi aakkoset. Näistä A kuvaa puoluetta, jota minulla on tapana äänestää ja B on toinen mahdollinen vaihtoehto, C kolmas jne. Näistä puolueista oman arvioni mukaan A-E ovat jollain tavalla mahdollisia ja loppuja en äänestäisi missään oloissa. Mutta mitä sanovatkaan vaalikoneet?

Alla olevassa kuvassa on 10 vaalikonetta ja 10 suositusta, eli yhteensä 100 minulle suositeltua ehdokasta. Joukossa lienee samoja ehdokkaita eri koneiden suosituksissa. Näistä sadasta minulle suositellusta ehdokkaasta suosikkipuolueeni ehdokkaita oli 33 (sininen alue).

Vaalikoneiden luotettavuus: Kannattaako suosituksia uskoa ?



Vaalikoneista tällä tavalla mitattuna tarkin oli Ilta-Sanomien vaalikone, jonka top 10 ehdokkaan joukossa oli 8 sen puolueen jäsentä mitä yleensäkin äänestän ja kaksi muuta oli toiseksi parhaasta vaihtoehdosta. Yle ja Helsingin Sanomat pääsivät melkein samaan, sitten alkaa tulos heiketä. Yrittäjien, Seiskan ja Eläinpoliittisessa vaalikoneessa ei top 10 joukkoon päässyt yhtään suosikkipuolueeni ehdokasta. Niissä yli puolet ehdokkaista oli sellaisista puolueista mitä en missään tapauksessa äänestäsi.

Suosikkipuolueeni ehdokas oli ykkössuosituksena neljässä vaalikoneessa (Iltalehti, HS, Yle, Ilta-Sanomat) ja  kakkosvaihtoehtopuolueeni ehdokas oli ykkössuosituksena kolmessa vaalikoneessa (Turun Sanomat, Maaseudun tulevaisuus, Seiska). Muissa vaalikoneissa ykkössuositukset olivat puolueista mitä en missään tapauksessa äänestäisi.   

Osittain arvojen vastaamattomuus johtuu vaalikoneiden laatijoiden kehnoista kysymyksistä, osa omasta mahdollisesta epäjohdonmukaisuudesta vastaamisessa, osa siitä, että eri puolueiden ehdokkaat ovat vastanneet eri vaalikoneisiin erilaisella aktiviteetilla.

Yhteenvetona voidaan todeta, että noin puolet vaalikoneista antaa suhteellisen luotettavan suosituksen arvoista (puoluetasolla) ja puolet todella epäluotettavan. Tämä on huolestuttavaa, koska yhä useampi luottaa vaalikoneiden antamiin suosituksiin.  Mitä jos kohdalle osuu se vähemmän luotettava vaalikone? 

Huom. Blogia on päivitetty 11.1.2024 lisäämällä alkuun tekoälyn tekemä "Vaalikone"-kuva. 


[i] Mukana oli seuraavat vaalikoneet: Yrittäjien vaalikone, Iltalehden vaalikone, Sanomalehti  Keski-Uusimaan vaalikone, Helsingin Sanomien vaalikone, Eläinpoliittinen vaalikone, Ylen vaalikone, Ilta-Sanomien vaalikone, Seiskan vaalikone, Turun Sanomien vaalikone ja Maaseudun tulevaisuuden vaalikone.

Kommentit